Verkast van Kigali naar Kabarondo
Het is 11.00 uur en ik zit op het terras bij Tea House. Mijn spullen zijn ingepakt en staan buiten mijn kamer. Zalingo is naar huis om zijn gitaar en de djembé’s in te pakken en zijn rugzak. En om daar de lunch te eten.
Het plan is om om 13.00 uur met een taxi naar Remera te komen, mij op te pikken en dan naar het busstation. Eenmaal daar begint het zoeken naar een bus die ons met al onze spullen naar Kabarondo gaat brengen. Ik wil graag met Stella. Die hebben altijd goede bussen. Maar als dat niet lukt, dan kan het ook nog met Select of Matonda. Heel benieuwd hoe laat we gaan aankomen bij Akagera Good Neighbours.
Heb tegen Bosco 17.00 uur gezegd. Hij wil ons met de kinderen erbij ontvangen.
Ik zit nu op het terras met een waterfles van 1,5 liter én een grote cappucino. Puzzelboekjes en mijn laptop moeten me door de wachttijd heen helpen. En straks nog iets van een kleine lunch.
Heb net even aan het personeel gevraagd waar iedereen is. Ik zie maar 1 bekend gezicht en verder alleen nieuwe mensen. Ze zijn allemaal vertrokken! Fiona, Guido, Amina, Florence zijn er niet meer. De schoonmaakster, de guard en Leoncie zijn er nog wel. Of ze naar nieuwe banen zijn gegaan of zijn ontslagen, vraag ik maar niet. De sfeer is hier nog steeds goed. Maar ik mis ze wel!
Om 13.00 app ik dat ik aan de lunch zit. Zalingo appt terug dat de djembé’s zijn ingepakt met een foto en dat de taxidriver onderweg is. De bedoeling is dat ze mij oppikken, maar ik bedenk ineens dat ik er misschien niet eens bij pas in die taxi met mijn bagage. Even afwachten maar, misschien moet ik toch zelf met een taxi naar het busstation. Ik reken alles af én boek bij Jadoh (de nieuwe Phiona) voor over 2 weken.
Als Zalingo belt dat hij er met 3 minuten is, loop ik met de bagage naar beneden zodat de taxi niet die steile oprit op hoeft.
Het is wel proppen, maar ik kan nog mee met de taxi. Hij brengt ons naar het busstation van Remera waar we vervolgens niet op kunnen dat er megaveel grote bussen de ingang blokkeren.
We kunnen met al die djembé’s niet gaan lopen, dus met veel getoeter en jongens die schreeuwen maken de grote bussen een doorgang. Terwijl we het plein oprijden, bedenk ik dat ik met Stella wil, want die gaat rechtstreeks naar Kaborondo. Met die andere twee moeten we overstappen, dat is echt niet te doen met 10 djembé’s bij ons.
Dus, Stella it is.
We betalen de hele achterbank en 2 zitplaatsen voor ons. Veel bekijks, maar omdat we gewoon betalen, is het goed.
Inmiddels weet ik ook waarom Bosco ons niet is komen halen. Zijn auto heeft hij verkocht, hij was niet meer echt goed, zegt hij. Dus nu zit hij zonder totdat we weer genoeg geld is om een andere te kopen.
De busrit langs de voor mij heel erg bekende route roept veel herinneringen op. Wat vond ik die schoolbezoeken toch geweldig! Vroeg op, flink ontbijten en dan op de motor stappen en geen idee te hebben waar ik naar toe ging, alleen hoe lang het ging duren. Soms reden we wel 2 uur om ergens op een school te komen. En dan een gesprek met de headteacher en met teachers aan het werk. Die iedere keer weer heel enthousiast en dankbaar waren. En ik wist dan al dat ik pas weken, soms maanden later weer zou komen.
Ik hoop dat ik hier de school van de kinderen mag bezoeken!
We zijn heel vlot in Kabarondo! Twee uur en 20 minuten duurt het meestal, maar nu zijn we er binnen de twee uur! Er is ook maar 1 keer gestopt onderweg.
We laden de djembé’s uit de bus en worden dan hartelijk ontvangen door de kids en de moeders. Ik krijg zelfs een bosje bloemen!
(lees gekleurde bladeren). Bosco’s kleine dochtertje heeft zelf een bloemetje ingepakt in een A4tje, hoe schattig. En een groepsknuffel waarbij ik bijna op de djembé’s val.
Na dansen en zingen moeten we in de kring en krijgen we een speech van Alezie, dan een speech van een moeder en een speech van een kind, allemaal ondertiteld door Zalingo. Daarna is het mijn beurt om te speechen. Met vertaling door Alexi aan de moeders en kinderen en dan geef ik het woord aan Zalingo, wat Alexi weer moet vertalen aan mij.
Dit officiële gedoe eindigt met een maaltijd voor de kinderen zodat ze morgen de school goed kunnen beginnen.
Ik heb daarna tijd om Divine te knuffelen. Ik schrik van haar, ze is heel veel afgevallen. Ik wist al dat ze artritis had. Maar nu heeft ze ook nog een vergrote schildklier. Ik zie hem goed zitten in haar hals. Dat zorgt voor het verliezen van gewicht. En ze komt adem tekort en verliest soms haar stem. Ze wordt in mei geopereerd, ze halen hem weg? Ik weet niet helemaal of ik het goed begrepen heb, maar het gaat in ieder geval niet goed met haar. Heel sneu. De operatie gaat dit oplossen.
Ze doet nu alleen nog de zondag met de kids en voor de rest is ze thuis. Geen werken meer in de shop.
Morgen gaan we met de moeders van start!
Voor nu gaan we lekker slapen.
De eerste 24 uur
Dit begint bij afgelopen donderdag, shoppen, inpakken, schoonmaken, heg knippen. Het houdt me de hele dag in gang en ik vraag me een paar keer waarom ik dit wil. Kan niet zo good in de mood
komen.
Eenmaal vrijdag vroeg op ‘s morgens kon ik me overgeven door het geluid van de vogels en de laatste dingen doen. Marloes brengt me weg naar
Schiphol, heel fijn weer.
Relaxt! Was nu binnen een uur door alle rijen heen en nog even ontbeten bij de Dutch. (Bij gate E). Yoghurtje en cappucino. En nog een fles water leeggedronken bij de gate.
Stoel bij het raam is ook goed idee. Nu zit er niemand naast me, lekker.
Na uur komt de lunch, die smaakt prima.
Het is mooi weer, ik kan de kust van Frankrijk prachtig zien.
Naast me zit een groot gezin uit Engeland, vader, moeder en 6 kids. Zij dragen allemaal t-shirts met boy of girl with a mission en een afbeelding van het continent Afrika. Op de achterkant hun namen. Die gaan ergens iets goed doen, gok ik.
Bosco heeft me nog een lijst gestuurd met wat ik in die week bij Akagera Good Neighbours kan doen
- Oefenen met de djembé’s. Dat gaat Zalingo natuurlijk doen.
- Leermaterialen maken met Divine. Die coacht de kinderen.
- De website redigeren. Die is al actief, maar blijkbaar wil hij dat ik daar nog naar kijk.
- Berichten met foto’s maken voor de website en social media.
- En bespreken wanneer de volgende periode kan zijn, hoe lang en de invulling daar van.
- En zelf heb ik nog toegevoegd aan de lijst dat we armbandjes gaan maken met de moeders. Ook een taak voor Zalingo
De vliegreis gaat prima, veel slapen, weinig turbulentie, ook al is die een paar keer aangekondigd. Omdat ik nu bij het raam zit, kan ik de lucht zien veranderen. Het is nu half 7, over 54 minuten landen we op Kigali Airport. De lucht is prachtig rood.
Ik ben benieuwd of het droog is, het regent namelijk al een aantal dagen. Dat is ook niet goed voor de djembé’s.
En het is droog bij aankomst, fijn. De tas voor Gerjanne komt ook best vlot op de band. De taxidriver staat al op me te wachten, handig als je elkaar al kent. Hij heeft het bordje met mijn naam eigenlijk niet nodig.
Ik kijk nog even rond of ik de twee stellen zie die naar Gerjanne gaan. Ik denk ze te zien in een minivan, maar volgens Gerjanne ben ik eerder dan hen weg van het vliegveld. Maar bij aankomst bij Tea House zijn we er gewoon tegelijkertijd. Hun minivan volgeladen met 4 mensen en megaveel koffers probeert achteruit de oprit van Tea House op te rijden. Niet makkelijk, want het is geen fourwheeldrive en de oprit is mega steil. Het lukt……. na meerdere pogingen.
Leuk om tegelijkertijd te arriveren.
We maken kennis, ik help ze met inchecken en geef de tip om alvast te betalen zodat het uitchecken morgen niet meer hoeft.
Ze moeten morgen om 06.30 weer wegrijden naar Gerjanne. Een rit van 7-8 uur en het is Umuganda. Dat is maandelijks op zaterdagmorgen , dan rijden bussen en motoren niet.
Daarna duiken ze hun bed in, ze zijn afgedraaid.
Ik ga wat eten hier en wachten op Zalingo.
De volgende morgen tikt Zalingo me aan om te zeggen dat ze opstaan en bijna weggaan. Ik lig even naar de geluiden te luisteren maar besluit om ze niet uit te zwaaien. We zien elkaar wellicht einde van de vakantie weer.
Als Umuganda over is, rond 12.30 uur gaan we op de motor naar Zalingo huis. Hij heeft daar nog saus met groenten en indagala (visjes uit Burundi) staan. Eerst oppert hij dat hij thuis gaat lunchen, en ik hier. Eten wordt niet weggegooid, dat snap ik helemaal. Dus ga ik ook gewoon bij hem lunchen. Op de motor naar Batsinda. Hij maakt rijst op de stoof met houtskool. Precisiewerkje, duurt een uur. Maar het smaakt prima!
Daarna moet we langs een buurman die een oud keyboard heeft overgenomen van de pastor en Zalingo moet hem even testen. De toetsen staan in het midden wat hoger, gevallen gok ik. Maar het geluid is prima.
Daarna op de motor naar town. Het grote centrum van Kigali. We willen daar de materialen halen om de vrouwen van Akagara Good Neighbors te leren armbandjes en kettingen te maken. Dat kost ons 2 uur in een piepklein shopje.
De rechterwand heeft schappen met kralen, de achterwand met telefoons en stekkers en de linkerwand met haarproducten. Elke wand heeft zijn eigen verkoper. Je kan er je kont niet keren. Maar we komen er met een zak vol met kralen in verschillende grootte en kleuren, garen en sluitingen weer uit.
Inmiddels is het 18.00 uur en donker. Op de motor terug naar Tea House. Ik verlies onderweg de helm van mijn hoofd! Hij is te groot, ik moet hem vasthouden en als ik hem eventjes loslaat valt hij bij een hobbel van mijn achterhoofd en blijft de sluiting niet vast zitten. Getver! Ik zet me schrap voor geluiden van motoren of auto’s die over de helm heen rijden, maar het blijft stil. Mijn driver stopt en ik wandel terug. De helm ligt keurig aan de kant van de weg, niets mee gebeurd. De driver geeft me zijn helm en hij zet die van mij op. Niets aan de hand.
‘s Avonds komt Mike op bezoek. Zalingo en hij zijn als broers, ze kennen elkaar al meer dan 20 jaar en kennen ook elkaars ouders. Hij heeft de vorige keer voor mij als cadeau een olifant geschilderd nadat ik had verteld dat het mijn lievelingsdier is. Ik heb nu voor hem een draagbare verstelbare schildersdriepoot meegenomen. Zalingo zei al: he will be very happy, he is going to fly. Als dat gekund, had hij dat gedaan! De lach op zijn gezicht is niet te beschrijven. Het geeft hem meer mogelijkheden op locatie te kunnen schilderen en daarmee zijn brood te verdienen.
We praten de hele avond, het zijn echt hele goede vrienden en dat maakt dat we echt serieuze onderwerpen kunnen bespreken in plaats van koetjes en kalfjes praat.
Het is nu 23.30, ik ga slapen, Zalingo brengt Mike met een geleende paraplu van Tea House naar Kunda Arts. Het regent hier namelijk megahard én er is flink onweer geweest.
Morgen reizen we met djembë’s naar Kabarondo. Helaas geeft Bosco geen sjoege op mijn hinten om ons te komen halen, dus gaan we net de bus.
Heel benieuwd wat we daar allemaal gaan beleven.
Welterusten!
Aftellen, nog 6 dagen …..
Een blogje om zelf in de stemming te komen. Over een week vlieg ik naar Rwanda……
Er is weer niet heel veel tijd om ernaar toe te leven, merk ik.
Bezig op het werk, lesgeven, gesprekken, de laatste periode tot de zomervakantie voorbereiden. Er moet nog veel gebeuren om kids af te leveren aan de volgende groep.
Nu met een koffietje bij de HEMA, voordat ik voor het concert van vanavond (projectorkest 75 jaar amateurmuziek) nog even kleding ga halen.
Als het concert vanavond klaar is, gaat de knop op Rwanda. Morgen de grote dingen inpakken. Maandag, dinsdag, woensdag nog werken en dan ben ik vrij. Donderdag de laatste dingen en dan vrijdag op het vliegtuig.
Bosco heeft er zin in!
Die zit met smart te wachten op de djembé’s. Ik had een beetje gehoopt dat hij ze al uit Kigali had gehaald, maar ze staan nog steeds bij Zalingo. Ik hoop dat het geluid straks goed is. Naar mijn idee hebben ze nog niet genoeg buiten in de zon gestaan. Het is nog steeds regenseizoen.
Bosco wil met de djembé’s een “event” (zoals hij het noemt) om Akagera Good Neighbours als NGO te introduceren in de community en daar de lokale leiders bij uit te nodigen. Of ik daar ideeën voor heb?
Nou, ehm, misschien eerst even oefenen met de kids, hun moeders en de coaches?
Het lijkt erop dat hij dat wil laten plaatsvinden in de 1,5 week dat ik er ben. Ik snap hem, de djembé’s met hun logo erop zien er geweldig uit, mooi visitekaartje. Ben heel benieuwd!
De tijd in Rwanda wordt druk zat, denk ik.
De kids gaan gewoon naar school, dus djembé spelen moet na schooltijd en in een weekend.
Maar met de moeders kan het wel overdag én we willen ze leren armbandjes te maken.
Dat wordt Zalingo’s taak.
Ik ga met Bosco en Alexi bekijken of en hoe ik ze kan gaan adviseren en ondersteunen bij het begeleiden van de kids en de moeders. Wat zijn hun verwachtingen?
Bosco zegt dat hij een huis heeft geregeld? Dus dat ga ik ook even bekijken. Een huis in Kaborondo ……… dat kan van alles zijn.
De komende twee weken heb ik gewoon weer een kamer in het guesthouse. Helemaal prima!
Vorige week even op kantoor van Aves geweest om te bespreken hoe werken in Nederland eruit kan zien als ik niet meer het volledige schooljaar beschikbaar ben. Ik hoef me daar geen zorgen over te maken. Alles is bespreekbaar, ik kan altijd aan het werk als ik in Nederland ben, heel fijn!
De maanden oktober, november en december wil ik in ieder geval in Nederland zijn, er komt een 3e kleinkind aan!
Ik hou er ook rekening mee dat ik de komende 2 weken besluit om niet de stap deels in Rwanda, deels in Nederland te maken. Het gevoel is goed, maar echt zeker ben ik pas als ik er weer ben geweest.
Intussen heeft Zalingo met het geld dat ik voor hem had opgespaard voor elke dag dat hij aan de djembé’s moest werken, een “stage” geregeld bij een salon. Hij kan daar een maand ervaring op doen. Hij is op zoek naar een 2e bron van inkomsten. Muzikant zijn, geeft geen basis meer.
Hij kon al dreadlocks zetten én wil nu ook knippen, manicure en pedicure toevoegen aan zijn skills. En dan zijn eigen salon beginnen….
Gelukkig oefent hij ook weer wekelijks met andere muzikanten. Eén keer met een theatergroep en één keer met een nieuwe band. En is hij bezig met een nieuw nummer van zichzelf aan het opnemen in een studiootje. Muziek blijft zijn basis én doel.
De kleding is geshopt, de blog post ik nu én dan focus op het concert van vanavond.
Tot in Rwanda!
Er is een maand voorbij.......
Er is een maand voorbij…… waar was ik gebleven…..
Akagera Kids djembé’s…….
Gebleven bij dat Zalingo de ruwe djembé's naar zijn huis gehaald heeft en de benodigde materialen heeft gekocht. En daar stopt het verhaal voor 2 weken. Want ik raak hem op een zondagavond
kwijt.
Het laatste contact was een berichtje dat hij naar een bar ging om daar te zingen voor een jarige bezoeker, een manager had hem gebeld.
Daarna geen berichtjes meer én mijn berichtjes komen niet aan….
Ik ben hem wel vaker wat langer kwijt door een powercut of iets dergelijks, dus geen paniek.
Maandag niets, dinsdag niets en dan duurt het me te lang. Ik zoek contact met Mike via Facebook met de vraag of hij iets weet. Er komt natuurlijk niet gelijk antwoord, dus zet ik ook een lijntje
uit naar Landry. Beiden zijn goede vrienden van Zalingo, dus hoop ik dat zij iets weten. De afspraak was overigens dat Mike mij in zou lichten als er iets met Zalingo zou zijn……
Lang verhaal wat korter. Zalingo is vastgezet op een politiebureau. Er was geen jarige bezoeker, hij is door een paar mannen naar het politiebureau gebracht. Iets met een geleende gitaar door
Zalingo, die beschadigd raakte omdat de motortaxi een ongeluk kreeg. Zalingo wilde de reparatie betalen, maar de eigenaar wilde een nieuwe gitaar. Omdat hij gezien had dat Zalingo in Shangi djembé
workshops aan het geven was, had deze persoon bedacht dat er geld genoeg zou zijn voor een nieuwe gitaar. Ze kwamen er samen niet uit. Blijkbaar heeft die persoon toen bedacht dat een politiecel Z.
op andere gedachten zou brengen. Dus niet. Met hulp van een advocaat is door de rechter bepaald dat Z. de reparatie kan betalen (wel wat meer dan de schade bedroeg) en is hij weer vrijgelaten. Na
bijna twee weken. Omdat het vinden van een advocaat en een afspraak bij de rechter best wat tijd kostte.
Het lastigste was dat er gedurende die tijd geen contact mogelijk was. Mike kon gelukkig op zaterdag op bezoek, waar Zalingo aangaf dat het goed met hem ging en dat het wel goed zou komen. Mike
heeft me af en toe even geappt en Landry belde om de dag vanuit Kenya om te vragen hoe het met me ging. Fijn dat hij deze vrienden heeft.
Na vrij te zijn, moest hij even een paar dagen bijkomen, om zich vervolgens te storten op het helpen bij de circusdag van de Nederlandse school. Marleen heeft hem gevraagd om met een groepje
kinderen iets in te studeren wat ze op de circusdag kunnen presenteren.
Omdat hij zelf geen djembé’s heeft, hebben we bedacht dat ze gaan oefenen op emmers en teiltjes. Met een beetje geluk en hard werken, zijn de djembé’s voor Akagera Kids klaar vóór de circusdag en
kan hij die dan meenemen?! Zalingo zegt dat hij ervoor gaat bikkelen (I have to fight), maar dat het goed komt! En wie ben ik om dat tegen te spreken? Wat hij zegt, doet hij, dus komt het goed.
Want… waar was ik gebleven?
Mike zou een djembé als proef beschilderen met het logo van Akagera Good Neighbours. Dat heeft hij gedaan én het ziet er natuurlijk fantastisch uit! Helaas kan ik, wat hij vraagt voor het
beschilderen van alle 10 djembé’s, niet betalen. Er is niet genoeg sponsorgeld. Ik stuur de foto van de beschilderde djembé naar Bosco van AGN die het ook prachtig vindt. Ik reken nog wat zaken
uit, er moet nog touw gekocht worden, Zalingo moet er nog heel wat dagen aan werken én er moeten nog transportkosten betaald worden als we met de bus van Kigali naar Kaborondo gaan met alle
djembé’s. En ik wil eigenlijk ook nog hoezen laten maken om het vel van de djembé’s te beschermen tegen beschadigen en daardoor scheuren.
Even tussen neus en lippen. Beste sponsoren van het Twiga dukina djembé project, Gerjanne heeft inmiddels voor die djembé’s de hoezen laten maken door de kleermaker in Shangi. Dit sponsorpotje is nog steeds niet leeg. Maar met het geld dat er nog is, kunnen we Zalingo nog weer een keer terug laten komen én een bedrag onvoorziene kosten is ook fijn. In geval van repareren bij schade.
Weer terug naar Akagera Kids djembé project.
De dagen die Zalingo aan de djembé’s werkt, betaal ik voorlopig zelf.
Als ik de kosten voor het touw en de transportkosten uit het sponsorgeld haal, hou ik nog een klein bedrag over. 35.000 Rwfr (rond 25 euro). Voor 10 djembé’s zijn de kosten 130.000 Rwfr.
Ik probeer beetje creatief te denken: wat als we 5 djembé’s met logo doen én 5 djembé’s zonder?
Dat maakt het minder arbeidsintensief en dus goedkoper?
Ik overleg met Zalingo en Bosco. We proberen logisch te denken 130.000 : 2 = 65.000.
Beiden gaan akkoord. Zalingo gaat de andere 5 djembé’s beschilderen zonder logo én Bosco betaalt de ontbrekende 30.000.
En natuurlijk loopt het weer anders dan bedacht.
Zalingo is pietje precies en vindt 5 om 5 eigenlijk geen gezicht. En dus, maakt hij een deal met Mike. Mike maakt het sjabloon, ze delen de kosten van de verf én Mike leent zijn jongere broer Brian
uit aan Zalingo. Die twee samen zijn 4 dagen bezig geweest om alle 10 djembé’s in de Rwandese kleuren én met AGN logo te beschilderen. Als verrassing! Waar ik al snel lucht van krijg, door de
foto’s die hij me stuurt. Huh, is Zalingo nu zelf de sjablonen aan het uitsnijden? En wie is die jonge man die aan het helpen is? En waarom zijn daar 10 djembé’s en niet 5?
En toeval bestaat niet! Ik krijg gelijktijdig een bijdrage van Mieke. Wat fijn!!
Nu kunnen de verf, het schilderen van alle 10 djembé’s én de hulp van Brian betaald worden door Bosco en Mieke en sponsorgeld. Ik vind die gedachte heel erg leuk! Omdat dit verhaal begon bij de
hotelkamer die Mieke en ik boekten bij Akagera Neighbours vorig jaar. @Mieke; moet je nog wel een keertje komen meedoen!
Zo hou ik nog steeds geld over voor touw, transportkosten én een deel voor hoezen.
Mocht er toch nog een sponsor opduiken, dan kan dat naar betaalde werkuren voor Zalingo bij Akagera Kids. En wellicht kan hij dan ook daar nog regelmatig terugkomen om workshops te geven én ze
liedjes met een boodschap te leren.
En nog één keer, waar was ik vorige keer gebleven?
Bij een mogelijkheid om én in Nederland én in Rwanda te zijn.
De vacature bij de Nederlandse School zag er heel leuk én uitdagend uit! Maar ik heb besloten om er niet op te solliciteren. Voor nu niet het goede moment.
Bosco is wel druk bezig geweest om het mogelijk te maken om te “werken” bij Akagera Kids én hun moeders.
Hij heeft contact gehad met immigratie voor een werkvisum. Dat lijkt geen probleem te zijn. Ik kan Rwanda binnenkomen met een toeristenvisum, aan het werk bij AGN, dan een werkvergunningsvisum
aanvragen én dan komt immigratie kijken wat ik daar doe. Wat goed dat hij daar ook al echt mee bezig is geweest. Klinkt simpel, maar ik heb er nog wel wat vragen over.
Hij heeft overlegd met het team van AGN én er is in ieder geval accommodatie voor mij in de periodes dat ik er wil zijn. Hoe en wat ga ik in de meivakantie bekijken.
En verder heb ik al een uitgewerkt idee gekregen voor een programma voor de kids. Wat er goed doordacht en serieus uitziet. Sessies van anderhalf, twee uur met spelletjes, liedjes, meegeven van
waarden, het verstrekken van een maaltijd én huiswerk. Bij dat laatste zet ik voor nu nog een vraagteken.
Kernwaarden: the seven strenghts (erbij horen, nieuwsgierigheid, vriendschap, vertrouwen, hoop, moed en vriendelijkheid), zelfverdediging, empathie, hygiëne, zelfvertrouwen, emotiebeheersing, mijn
gemeenschap, acceptatie, positief burgerschap en mijn familie.
Ik ben hiervan echt onder de indruk!
Ik krijg zelfs 3 boeken meegestuurd. 101 manieren om kinderen sociale vaardigheden te leren. Handboek voor karaktereducatie (mooi woord!) voor jongeren. 101 genezende verhalen voor kinderen en
tieners. Uiteraard in het Engels, dat wordt een paar uurtjes intensief lezen.
En ook bedenken wat ik vanuit mijn ervaringen hier en vanuit Nederlandse literatuur kan meenemen die kant op. Het is makkelijker om iets over te dragen wat al in je zit dan iets nieuws. Maar ik sta
voor beide open!
Zelf ben ik me steeds meer aan het afvragen wat we voor de moeders kunnen doen. Omdat deze kids straks ook de mogelijkheid moeten krijgen om door te leren of een vak te leren. Wie gaat dat betalen?
Het gezin uit de armoede helpen is stap 1, denk ik.
Een concept als 100weeks (even naar Google) zou geweldig zijn als ik dat voor elkaar kan krijgen…….
En/of daar een womenscenter waar ze hun handcraft kunnen verkopen onder het genot van een bakje koffie. Ook deze vrouwen hebben coaching nodig, denk ik. Hoe om te gaan met geld én met sociaal en
emotionele uitdagingen (Sylvia Huisman; ga je een keertje mee?).
Nog 9 weken te gaan tot ik met al mijn vragen die kant op ga……
Het idee van Bosco .... en meer ....
Afgelopen zondag. Zalingo is onderweg om de kale djembé’s op te halen. Eerst met de bus naar Musanze, dan met de motor naar het dorp in de bush waar de djembé’s zijn gemaakt. Hij vertrekt om 08.00
uur vanaf het grote busstation. En het regent, wat het allemaal wat lastiger gaat maken.
Om half twaalf krijg ik een berichtje dat hij aan het wachten is op de fietsen die de djembé’s vanuit het dorp naar de hoofdweg gaan brengen. Hij heeft zakken gekocht waar 2 djembé’s in passen,
zodat ze achter op de fiets gestapeld kunnen worden.
Ik krijg filmpjes van een hoge houten brug waar het water wild onderdoor stroomt én een filmpje bij het Genocide-monument dat daar ook staat. Elk dorp in Rwanda heeft zo’n Kwibuka monument.
Met 3 fietsen gaat alles richting de hoofdweg.
Daarna op motoren naar Musanze. En vandaar uit met de bus naar Kigali.
Het laatste stuk van het grote busstation in Kigali naar het huis van Musanze gaat met de taxi. Het plan was een driewielfiets met een bak achterop, maar het lukt hem niet die te vinden. Jammer,
want een taxi is wel veel duurder. Maar omdat het zondag is, is het weer een hele toer om al het transport geregeld te krijgen. Dus ik snap die taxi wel!
Om 22.15 uur is hij thuis. Moe en hongerig.
Ik ben zó trots op hem dat hij dit toch maar weer allemaal doet. Zonder zijn inzet gaat het niet lukken!
Ik heb nu geld binnen voor 5 djembé’s én een toezegging waardoor de 10 djembé’s volledig van sponsorgeld bekostigd kunnen worden! Ik ben daar heel dankbaar voor.
Voor een dag als deze betaal ik Zalingo ook een bijdrage voor zijn inzet, dus daar gaat het sponsorgeld wat meer binnenkomt, naar toe.
Bosco heeft alle transportkosten geregeld voor vandaag, ook daar ben ik héél blij mee.
Dat geeft aan dat hij het project heel serieus neemt én daar ook deel van uit wil maken.
De djembé’s hebben afgelopen week, wanneer de zon scheen,steeds buiten gestaan om te drogen.
Het idee is om ze te beschilderen met de kleuren van Akagara Good Neighbours (AGN), wat eigenlijk de kleuren van Rwanda zijn.
Maar ze hebben ook een logo én Zalingo wil Mike vragen om dat op de djembé’s te schilderen. (Mike is de vriend die mij vorige keer een cadeau wilde geven en met een schilderij kwam van een olifant.
Hij is een serieuze artiest).
Persoonlijk hou ik meer van natuurlijke kleuren op zo’n instrument, maar de rest is wel heel enthousiast over het idee. Ik heb wel aangegeven dat het project mij dan meer geld gaat kosten én dat ik
nu niet weet of daar geld voor is. Mike gaat een proef doen op 1 djembé en bedenken hoeveel ik hem daarvoor moet betalen. Wordt vervolgd.
Gisteren is Zalingo heel Kigali doorgekruist ("I go from corner to corner" noemt hij dat) op zoek naar de benodigde materialen én waar hij die het goedkoopst kan krijgen. Dat doet hij op zijn busabonnement. Dat kost wél heel veel tijd, want sommige bussen gaan pas rijden als er genoeg passagiers in zitten (lees vol). Hij was dan ook pas weer om 22.00 uur thuis.
Vandaag is hij op pad om alles te halen: dierenvellen, houtlijm, nog een andere speciale soort lijm, scheermesjes, stalen ringen en een lasapparaat huren. Dat gaat hij op een motor doen, dat kost wat meer, maar scheelt hem ook veel tijd.
En… ik heb vorige week zondag ook mijn video-call gehad met Bosco, van Akagera Good Neighbours. Die graag wil dat ik partner word bij de NGO (zie vorige blog).
Fijn om hem weer te zien én te spreken. Hij was een half uur later dan we hadden afgesproken, omdat de Akagera Kids nog bij hem thuis waren. Maar…. hij communiceerde dat keurig van tevoren. Goede
eigenschap! Devine sloot ook nog even aan bij het gesprek, voornamelijk om te zwaaien en blij te zijn. Later blijkt in het gesprek dat hij én Alexi én Devine nog geen deelgenoot heeft gemaakt van
zijn plannen. Hij is nog aan het aftasten wat ik van zijn idee vind en of het haalbaar is.
Wat is er aan de hand?
Hij loopt wat vast in de begeleiding van de kinderen en hun moeders. En vraagt me te ondersteunen hierbij. Ze zijn goed bezig (geweest), maar wat kan nu een volgende stap zijn?
Eerste vraag: Hoe behoed je de kinderen ervoor om straks niet weer de straat op te gaan. Ze doen het nu goed op school (op de ranglijst tussen de 1 en de 10), zijn elke dag aanwezig, in
schooluniform én krijgen de schoollunches betaald door AGN. Ze leren na school traditionele én moderne dans bij AGN én zijn op zondag bij Bosco en Devine in huis om ook in een familie te zijn
(inclusief de bijbehorende taken). Maar een aantal zijn straks klaar op school én wat dan? Wat kan je ze nog meer meegeven, zodat ze het in het leven gaan redden?
Tweede vraag: Hoe kun je de moeders verder begeleiden? Wat hebben die nodig om uit de armoede te komen én zelf voor hun kinderen te zorgen. Wat voor vaardigheden hebben zij nodig?
En als derde vraag: een afzetmarkt vinden voor de “handcraft” die de moeders nu maken. Hij denkt aan een afzetmarkt in Europa, waar ik me afvraag hoe haalbaar dat is. Maar ik wil natuurlijk wel
meedenken hoe dat in de omgeving van Kaborondo op te starten. In principe zijn daar ook best mogelijkheden.
Ik heb natuurlijk niet gelijk antwoorden en ideeën in dit gesprek. Maar ik spreek af dat ik ermee aan de slag ga, met mensen erover ga praten, dat ik waarschijnlijk vaak vragen ga stellen én dat we
wekelijks contact houden. Via Whatsapp en een paar keer via videobellen.
Net de opdracht gegeven om mij foto’s te sturen van de handcraft van de moeders én me te vertellen hoe ze dat nu coördineren.
Hersenspinsels die ik nu heb: iets met life-skills, executieve functies, seven habits of Covey, Kanjertraining, The Leader in me, 100 weeks (moeders 100 weken wekelijks een bedragje geven wat ze
naar eigen inzicht mogen besteden terwijl ze die weken ook coaching krijgen in boekhouden, sparen en plannen). Het één kan met mijn inzet én kennis en/of mijn netwerk, het ander moet weer met
(sponsor)geld.
Ik heb nu toegezegd dat ik in mijn meivakantie er ben én ook in mijn zomervakantie. En natuurlijk ga ik dan ook naar Twiga dukina, maar dat even terzijde. Misschien kunnen Bosco óf Alexi óf een coach dan mee? Hopelijk lukt het Gerjanne om Volleybal for life dan te organiseren, dan kunnen coaches misschien meedoen, op kosten van AGN. Ik denk even vooruit.
Maar ik moet mee gaan draaien bij AGN om een goed beeld te krijgen, vind ik. Onderdeel zijn van in plaats van de toerist.
Voor de meivakantie wordt dat in ieder geval het djembé project op de middagen na school en een weekend. Zalingo zou dan de moeders kunnen leren armbandjes te maken, die ze dan kunnen toevoegen aan
hun “handcraft” bezigheden.
Bosco gaat met Alexi bespreken of ik voor die periode een kamer in het gastenhuis kan krijgen én ontbijt en diner op hun kosten. Ik zag hem schrikken toen ik vertelde hoeveel geld de vlucht
kost.
Ik mag ook bij het gezin in huis op kamers, maar dat is me de vorige keer niet zo goed bevallen.
Het huis staat wat achteraf, ze zijn er zelf meestal niet en dan ben ik bezig met de kinderen die ook aandacht willen. En…… ik kom waarschijnlijk niet alleen, maar met Zalingo. Die moet ook een
plekje.
Ondertussen gaat hij met de instanties daar uitzoeken óf en hoe ik als volunteer eventueel aan de slag kan. Werkvergunning in plaats van toeristenvisum.
Dat zou dan voor mij een combinatie Nederland – Rwanda kunnen gaan worden.
Hij weet dat ik ook in Nederland moet zijn om geld te verdienen.
Ondertussen heb ik ook deze week de vacature van de Nederlandse school toegestuurd gekregen. Sluitingsdatum 25 februari.
En aankomende week ga ik informeren bij Aves naar mogelijkheden voor nul-uren contract volgend schooljaar (wat zijn de voorwaarden?).
Alle opties liggen dus nog steeds open …….
Akagera Kids, vloerankers en optie 4
Ik pak het verhaal weer op, nog weer even terug naar 2023.
Ik had al verteld dat ik in de laatste week van 2023 een leuke sessie had bij Suzan.
Omdat ik aan het uitzoeken ben op welke manier ik Nederland en Rwanda kan combineren, hebben we vloerankers gebruikt. Zelf had ik al 3 opties: vacature op de Nederlandse school, hier blijven en alle vakanties naar Rwanda óf in de flexpoule met een nul-urencontract zodat ik vaker naar Rwanda kan buiten de vakanties om (is goedkoper). Ze hebben allemaal hun voor-en nadelen, wat keuzes maken lastig maakt. We voegen nog er een 4e optie aan toe: onvoorzien, wie weet wat er nog op mijn pad komt. Elke optie komt op een blad en daarna leg ik ze op de kop neer op de vloer. Geen idee dus welke optie waar ligt. Vervolgens ga ik op een anker staan en probeer te voelen hoe dat voelt. Op anker 1 voel ik wat druk op de borst. Op anker 2 voel ik me rustig in mijn buik. Op anker 3 ook, maar bovenin is het wel wat kriebelig. En op anker 4 schiet ik in de lach. Ik ga nog een keer, in andere volgorde, op de ankers staan en ervaar hetzelfde.
Mijn conclusie: van anker 4 word ik het meest blij, anker 2 zou ook een goede optie zijn, anker 3 kan wel, maar liever niet? En anker 1 is de slechtste keuze die ik nu kan maken.
Natuurlijk ben ik heel benieuwd wat er op de ankers staat! Wat blijkt?
Slechtste keuze is Nederlandse school. Flexpoule met nul-uren kan wel, maar liever niet. Alle vakanties naar Rwanda voelt goed.
Maar blijkbaar word ik blij van de optie onvoorzien, kijken wat er nog op mijn pad komt.
Grappig, hierna laat ik het steeds nadenken over de opties helemaal los.
Intussen is Zalingo vorige week vrijdag gestart met het maken van de djembé’s. Stap 1; geschikte bomen vinden en op maat zagen. Hiervoor moet hij naar Musanze (2,5 uur vanaf Kigali) en dan nog een uur op een motor naar de bush. Die weg kan niet met een busje. Hij vertrekt op vrijdagmorgen vroeg. Ik hoor pas iets op vrijdagavond, een onbekend Rwandees nummer is me aan het appen. Het blijkt Zalingo te zijn, op de telefoon van zijn vriend in Musanze.
De reis naar Musanze duurde langer dan gepland. Ze hebben in de regen de motorrit naar de bush gemaakt en in de regen gezocht naar 2 bomen van de juiste soort, de juiste leeftijd (tussen 10 en 20 jaar) en de juiste dikte. Die vervolgens gekapt én op de goede maat gezaagd. De boomstukken versleept naar een dorpje, waar ze eerst een paar dagen moeten drogen (het water moet eruit lopen) én daarna worden de djembé’s eruit gehakt en gezaagd.
Hij blijft die nacht in Musanze, het is te laat om nog naar Kigali te reizen.
Vervolgens hoor ik pas weer iets op zondagochtend. Mede doordat zijn telefoon is overleden, dat zat er al aan te komen. Eerst viel steeds de batterij weg op 70%, daarna deed hij het alleen nog als hij aan een lader zat en vervolgens kon hij het netwerk niet meer vinden. Hij heeft nu zijn oude telefoon opgeduikeld en daarmee is videobellen geen optie, foto’s maken ook niet. De batterij vervangen gaat 60.000 Rwandese franc kosten, een nieuwe telefoon kopen 130.000 - 140.000. Dat geld heeft hij nu niet. Dus roeien we met de riemen die hij heeft.
Ondertussen heeft Bosco van Akagera Good Neighbours op mijn verzoek een video gemaakt van de kids van Akagera Kids. Heel leuk, ze hebben een soort van toneelstukje gemaakt waarin ze vinden dat ze djembé’s nodig hebben. Ik kan hem alleen niet uploaden in deze blog. Ik zet hem op Facebook.
Ik stuur hem de foto’s van Zalingo in de bush op zoek naar bomen én van de ruwe djembé’s. Hij vraagt of hij nog ergens mee kan helpen.
En dat komt goed uit! Ik heb nu genoeg sponsorgeld voor 2 djembé’s.
Zalingo moet nu weer kosten maken om de djembé’s naar Kigali te krijgen. Misschien kan hij daarbij ondersteunen? Ik had gehoopt dat een safaritruck de djembé’s op kon pikken, scheelt Zalingo héél veel werk! Maar dat lukt niet. Hij wil wel een bijdrage doen voor de transportkosten.
Zalingo berekent de kosten: hij moet zelf naar Musanze met de bus, dan met de motor een uur naar de bush. Met 3 fietsen de djembé’s in zakken naar de hoofdweg krijgen. Dan óf met motoren of met de bus (maar die gaat maar 2x op een dag) naar Musanze. Dan met een bus naar Kigali, dus wat stoelen extra kopen. En dan met de driewielmotor (die hebben een karretje erachter) naar het huis van Zalingo.
Ik stuur het door naar Bosco zodat hij kan kijken wat hij wil bijdragen.
En tot mijn verrassing wil hij alle transportkosten wel betalen! Super!
Zalingo gaat morgen de reis ondernemen. Gelukkig had hij gisteren een optreden en met dat geld heeft hij een simpele telefoon gekocht, zodat hij kan bellen en appen. Foto’s en filmpjes maken lukt niet hiermee. Maar hij is hier al heel blij mee.
Ik hou jullie op de hoogte.
Bosco heeft ook nog een ander idee……
Akagera Good Neighbours heeft voor het jaar 2024 weer toestemming gekregen om als NGO (non-government organisation) te werken op het gebied van onderwijs, onderzoek, welzijn, werkgelegenheid, besparingen en ontwikkeling van cultureel ecotoerisme. Hij stelt voor dat ik partner word van de NGO…… of ik daar ideeën over heb?
Phoe, dat is best een bijzonder voorstel!
Ik laat hem in ieder geval weten dat ik niet een partner kan zijn die voor geld zorgt. Maar als hij iets heeft aan mijn deskundigheid over onderwijs, coaches trainen en organiseren van Sport&Spel, er wellicht opties zijn?
Ik weet dat hij heel graag meer kinderen wil helpen en geïnteresseerd is in de zaterdagactiviteiten van TwigaDukina bij Gerjanne.
En ik leg uit hoelang ik zonder werkvergunning in Rwanda mag zijn (3 maanden) en dat ik dan een woonplek, eten en transport nodig heb. Dat ik pas beschikbaar ben vanaf augustus 2024. En dat ik ook weer terug moet naar Nederland om geld te verdienen én voor mijn familie.
Bosco laat zich hierdoor niet tegenhouden, hij vraagt nog wat details en wil in gesprek.
Morgenmiddag hebben we een videocall. Ik ga maar eens luisteren wat voor idee hij erover heeft.
Zou dit dan optie 4 zijn…………..???
P.S. er is sponsorgeld binnen voor 2 djembé’s. We gaan voor 10 djembé’s!
NL31 RABO 0346 5812 73 t.n.v. C.M. Spijk o.v.v. Djembé Akagera Kids.
Terugkijkje én doorkijkje
2023, Wat een jaar! Zowel op het werk als privé is er veel gebeurd.
Terugkijkend ben ik nog steeds verbaasd over wat er op privé-terrein allemaal is gebeurd.
Nog even in het kort?
Na drie jaar ging ik eindelijk terug naar Rwanda. In maart 2020 moest ik daar hals over kop weg door Corona. Omdat Corona té lang duurde, kon ik daarna niet meer terug naar mijn werk. In de
meivakantie dit jaar ging ik samen met maatje Mieke even terug. Wat was het ontzettend fijn om even terug te zijn en emotioneel een periode af te ronden.
En het werd toevallig ook de start van iets nieuws.
Het blijft toch echt een wonder dat een hersenspinsel heeft geleid tot het ineens,via Whatsapp, iemand in Rwanda die 10 djembé's wilde maken. En dat ook deed! Tot het vinden van de benodigde
sponsoren om het ook financieel mogelijk te maken. Tot twee weken djembé sessies bij Twiga dukina in Shangi in mijn zomervakantie. En tot afgelopen november nog een keer 2 weken djembé bij Twiga
dukina, met Zalingo, zonder mij.
Ik ben afgelopen jaar 3x in Rwanda geweest, terwijl dat helemaal niet het plan was. Maar van het één kwam het ander. Het is zo gaaf om iets te kunnen doen waar ik zó van kan genieten en wat zóveel
voldoening geeft. En wat eigenlijk als vanzelf ging! Een balletje dat is gaan rollen en iedere stap de goede kant op rolde.
En als soort van bijverschijnsel heb ik na twee weken djembé ook nog ineens een vriend.
Zalingo is diegene, waar ik toevallig via Landry terecht kwam, die na mijn vraag of hij iemand wist die me kon helpen in eerste instantie "afwijzend" reageerde. Ik had het idee al wat losgelaten
toen hij toch ineens een Whatsapp nummer doorstuurde. Van Zalingo. En dat was het begin van alles.
Zalingo is net weer 2 weken bij Twiga dukina geweest. Om met de nieuwe kinderen djembé te spelen, liedjes te schrijven waaronder een heel gaaf Twiga dukina lied, wat door heel Shangi wordt gezongen
op dit moment. En om jongvolwassenen te leren armbandjes te maken, waar een aantal mee verder wil om zo wat geld te verdienen. Weer een vruchtbaar bezoek.
Helaas lukt het hem niet meer om zijn geld te verdienen met optredens met zijn band. Tijden zijn veranderd, zegt hij. Af en toe kunnen ze nog ergens spelen en soms kan hij meedoen met een andere
band om zo toch nog wat geld te verdienen. Vandaag hebben 3 leden van de band besloten de band te verlaten, omdat ze op een andere manier geld willen gaan verdienen. Wel met de belofte terug te
komen als er weer regelmatige optredens zijn. Maar toch.
Ook Zalingo is druk bezig andere bronnen van inkomsten te bedenken, zowel binnen als buiten de muziek.
Op dit moment doet hij binnen de muziek mee aan een muziekwedstrijd. Via het platform Musicalee.net kan er gestemd worden op zijn liedjes. Hij zit nu al in ronde 2 van deze wedstrijd. Ronde 1 heeft
hij gewonnen. Hoe verder hij komt, hoe meer geld hij ermee kan verdienen. Er zijn 3 rondes. Als hij in deze wedstrijd 1e, 2e of 3e wordt, is er een geldprijs. Hoe meer stemmers, hoe meer bonus er
ook te verdienen valt: een maand promotie als artiest op de radio óf nog weer een extra geldprijs. Door mee te doen aan de wedstrijd komt zijn song tevens op een mixtape, die hij vervolgens moet
promoten via social media en dan is een percentage van de opbrengst voor hem.
De hoogste geldprijs winnen betekent voor hem 2 maanden al zijn kosten betaald, inclusief het ondersteunen van zijn dochter en zijn zus, die voor zijn dochter zorgt.
Mocht je je aangesproken voelen door dit verhaal, stemmen mag! Hiervoor moet je je wel registeren op dit platform en je telefoonnummer en e-mail geven. Dat roept wellicht drempels op, dat snap ik.
Tegelijkertijd geeft het ook aan dat het een serieus platform is voor serieuze muzikanten. Zo kun je maar één keer stemmen én zijn ze er zeker van dat het geldige stemmen zijn. Valse stemmen levert
diskwalificatie op.
Ondertussen is hij in de studio nieuwe songs aan het opnemen. In zijn liedjes zit altijd een boodschap, dat is goed om te weten. Die we samen, via een platform als Instagram én SoundCloud hopen te promoten en zo weer inkomsten te genereren.
Buiten de muziek is hij aan het nadenken om dagelijks een inkomen te kunnen verdienen. Dat varieert van kolenhandel, een klein restaurantje voor lokaal eten, motortaxidriver, naar een printshopje.
Of die mogelijkheden haalbaar zijn, is hij nu aan het uitzoeken. Zijn hart ligt bij een klein restaurantje, hij houdt van eten koken en kookt graag voor anderen. Afgelopen Kerst heeft hij met een
beetje financiële hulp van mij, gekookt én die maaltijd gedeeld met 2 families die anders geen Kerst zouden vieren, omdat ze de middelen daarvoor niet hebben. De foto's van die maaltijd spreken
boekdelen.
Eén en ander wordt op dit moment door hem uitgezocht.
Zo ontzettend jammer dat cultuur niet in het onderwijsprogramma van Rwanda zit. Dan had hij djembé projecten op scholen kunnen doen óf als muziekdocent kunnen werken. Ik zie als cultuurcoördinator als deel van mijn werk, hoeveel plezier dat geeft, hoe verbindend dat is én hoe kinderen worden aangesproken op andere talenten, wat goed is voor het zelfvertrouwen en hun zelfbeeld. Ik ga in de meivakantie 2024 wel proberen hem te introduceren op de internationale school waar Elie werkt, je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt. Daar is dit verhaal het bewijs van.
Maar ...... nu moet hij ook eerst voor mij weer uitzoeken wat de kosten zijn voor opnieuw 10 djembé's!
Want dat gaan we in 2024 naar alle waarschijnlijkheid weer doen. Zp gaaf!!
Afgelopen week vroeg Bosco van Akagera Neighbours of we voor Akagara Neighbour Kids het djembé project in de meivakantie wilden doen. Ik heb hier al eerder over geblogd. Zij zorgen voor 10-12
straatkinderen, zodat ze naar school kunnen, een schooluniform hebben, dagelijks een lunch krijgen op school en op zondag deel uitmaken van het gezin van Bosco en Devine. Zo leren ze o.a. deze
kinderen na schooltijd traditionele én moderne dans, die ze opvoeren voor de toeristen die er verblijven. En sinds een tijdje is er ook voor hun alleenstaande moeders een programma om ze uit de
armoede te krijgen zodat ze zelf weer voor hun kinderen kunnen zorgen.
Bosco en Devine doen dit met de drijfveer dat ze zelf via een NGO kansen hebben gekregen die er anders niet zouden zijn geweest.
Ik had al met ze afgesproken dit in de zomervakantie te gaan doen, maar ze willen het graag naar voren halen. In de zomervakantie zijn er verkiezingen in Rwanda en hij verwacht dat ze dan heel druk
daarmee zijn. Eigenlijk vroeg hij of het in maart kon. Ai, hij is vergeten dat ik hier gewoon een baan heb én alleen in mijn vakanties naar Rwanda kan.
Ik heb heel even gespeeld met het idee om het Zalingo alleen te laten doen, maar dat gauw weer laten varen.
Niet omdat hij dat niet kan, maar omdat ik het niet wil missen!!
Mijn eerste mogelijkheid is de meivakantie. De kinderen moeten dan wel naar school en dus wordt het een naschoolse activiteit. En in het weekend. Uiteraard willen we ook hun coaches trainen zodat
zij er daarna mee verder kunnen. En wie weet kunnen we ook met de gasten jammen voor een gift voor het Akagera Neighbours programma.
Betekent wel dat ik vanaf nu hard op zoek moet naar de financiële middelen!
Het moet een nieuw geldpotje worden, los van de pot voor Twiga dukina. Daar zit nog geld in, zelfs nadat Zalingo voor een 2e keer is geweest, er nog wat kleding voor optredens is aangeschaft én een
vergoeding voor het schrijven én inzingen van de liedjes. Maar daar is al een bestemming voor, namelijk hoezen voor de djembé's ter bescherming.
Voor de nieuwe geldpot is vandaag al een start gemaakt!
Met dank aan Suzan, met wie ik vandaag een hele leuke sessie had over 2023 én 2024.
Mocht dit verhaal je aanspreken én wil je (nog een keer) helpen om dit nieuwe djembé project mogelijk te maken, dan zou ik dat natuurlijk super vinden! Je bijdrage kan je dan storten op mijn
rekeningnummer NL31RABO03465.81.273 ten name van C.M. Spijk, onder vermelding van Djembé project Akagera Kids.
Wie kennis wil maken met deze kids, die kan dat via mijn mailadres monique.spijk@outlook.com laten weten.
Via Whatsapp kan ik je dan een boodschap van deze ontzettend enthousiaste kinderen sturen.
Ik beloof óók buiten deze blog naar sponsoren te zoeken én jullie op de hoogte te houden.
Tot slot: allemaal alvast een goede jaarwisseling en een magisch 2024 met liefde en vrede voor iedereen!
Terug naar Twiga dukina..
Passende titel voor dit verhaal op deze dag.
Helaas gaat het niet over mij, maar over Zalingo.
Die staat op dit moment in Shangazi met 3 djembé's, een gitaar, een tas met materiaal om armbandjes te maken, een grote tas voor Gerjanne meegenomen door kennissen uit Nederland én zijn eigen
rugtasje met persoonlijke spullen. Te wachten op de taxi die hem naar Gerjanne gaat brengen.
Het was nog even de vraag of het hem wel ging lukken.
Vrijdagavond kreeg ik een bericht dat hij zijn voet had verzwikt. De foto die ik krijg, ziet er niet best uit. Er zit een flink ei op zijn voet. Tijdens het wandelen, wat hij elke avond probeert te
doen, is hij in het donker in een gat gestapt. Echt balen en het moment is ook heel vervelend. Hij kon er niet meer op lopen en heeft een motor genomen naar huis.
Ik geef zo goed en zo kwaad wat tips. Eerst koelen: ijsblokjes zijn er natuurlijk niet, koud water lastig te krijgen op dat moment en dus koelt hij maar met een flesje koud bier (de bar zit naast
zijn huis). Dan 2 paracetamollen en slapen met zijn voet omhoog.
Hier zouden we even langs de huisarts gaan én een foto maken om uit te sluiten dat er iets is gescheurd. Dat is voor daar een brug te ver.
Dus hoop ik maar dat het meevalt.
De volgende dag is het ei weg maar is zijn voet nog steeds dik. Zoveel mogelijk rust nemen, voet zoveel mogelijk omhoog.
Niet helemaal gelukt want hij moest ook wassen én inpakken. Dat is gelukt en verder heeft hij veel geslapen.
Ik probeer hem nog te adviseren zijn komst naar Twiga dukina met een paar dagen uit te stellen totdat hij weer goed op die voet kan lopen.
Maar hij wil er niets van weten. Hij verheugt zich er erg op én iedereen daar is al voorbereid dat hij komt.
Dus is hij vanmorgen met de taxi naar het busstation vertrokken, zijn er 3 stoelen geboekt voor hem en alle spullen, daar kan hij zijn voet op ook op leggen én slaapt hij veel onderweg. De reis is prima verlopen. Hij is moe, maar verder prima én is heel blij dat hij weer terug is.
Wat gaat hij daar doen?
Hij brengt 2 djembé's mee die hij moest repareren omdat het vel stuk is gegaan. De bedoeling is om weer 2 weken djembélessen te gaan geven. Aan de kinderen op de middagen, de coaches en volwassenen
die 3x per week komen, bij de zaterdag voor kinderen die dat willen én wie weet ook weer met dorpelingen die willen aansluiten.
De groep kinderen op de middagen heeft een andere samenstelling dan de vorige keer. Een aantal kinderen zijn uit het programma omdat ze het doel hebben gehaald én er zijn nieuwe kinderen
geselecteerd door het Twiga dukina team. Die gaan wat leuks beleven!
Het sponsorgeld is nog niet op, mede dankzij Tineke die elke maand geld overmaakt voor de djembé leraar.
Dankzij dat geld kan hij voor 2 weken terug,
Naast het djembégebeuren gaat hij ook armbandjes maken met vrouwen/meisjes op een paar ochtenden. Hij heeft een tas vol met materialen mee. Hopelijk komen er vrouwen die willen leren hoe ze die
armbandjes kunnen maken.
En kan hij zelf ook armbandjes maken én die later verkopen.
En hij kan gitaarlessen geven waar dan een kleine vergoeding voor betaald moet worden.
Gerjanne heeft voor beide activiteiten aankondigingen gemaakt. Nu maar duimen dat er animo voor is.
Zalingo zit ondertussen in de taxi en is ontzettend blij dat hij weer in Shangi is!!
En ik ben natuurlijk jaloers!
Vrijdagavond kreeg ik ook een bericht van Bosco van Akagara Neighbours Kids. Daar willen we ook graag een djembéproject gaan doen en ik had gevraagd of dat in mijn mei- of zomervakantie kon. Ze
hebben nu aangegeven dat ze dat graag in augustus willen, als de scholen vrij zijn en de kinderen er dagelijks kunnen zijn.
Leuk!! Begin volgend jaar ga ik er verder mee aan de slag. In februari/maart kijken of ik dat financieel voor elkaar ga krijgen met een nieuwe sponsoroproep. Als dat lukt, kan Zalingo weer 10
djembé's gaan maken.
En kunnen we samen in augustus twee weken die kant op!